top of page

Het doel van de anti-zoo campagne

Ik denk dat het hoog tijd is tegen de dierentuinen in te gaan in hun neiging tot demagogie. Hun over de herinbrage van de dierensoorten is bedrog.

Daarenboven worden vaak gevallen van passieve en aktieve mishandeling, zoals de verminking van de wijfjesgorilla KIKI in de zoo van Antwerpen, het opsluiten van dieren in volledig onaangepaste kooien zoal het sneeuwluipaard MORGI in Aywaille, België dat tot zijn ontsnapping en uiteindelijk doodschieten heeft geleid.

 

Wij kunnen ook referentie maken naar het rapport over dierentuinen van de “Born Free Foundation”. Er is tevens het frekwente gebruik van euthanasie, die in 2015 op tussen 3000 en 5000 individu’s werd geschat door de EAZA.

 

De beschermingsprogramma’s zijn er alleen om de dierenparken meer mogelijkheden te geven tot meer en aantrekkelijkere tentoonstellingen en spektakels. De enige gevallen van herinbrage in het natuurlijk leefmilieu lopen vaak uit op een mislukking. Die programma’s ondersteunen helemaal het bestaan van de dierentuinen niet.

 

Hun realiteit is simpel: niet menselijke “personen” worden hun hele leven door van hun vrijheid beroofd. Of ze nu in de zoo zelf geboren zijn of gevangen zijn, komt op hetzelfde neer: onschuldigen van hun vrijheid beroven is en blijft een mishandeling.

Het doel van onze campagne is het publiek bewust te doen worden voor het feit dat het hoog tijd is ons allemaal echt in te zetten voor de soorten bedreigd met verdwijning en vooral dat de bescherming van die soorten zich niet in de zoo kan verwezenlijken maar wel degelijk in situ. Dat de gewone mensen zich laten oplichten door de onzin van die gevangenissen, leidt tot een pervers effekt.

 

Ten eerste denken ze er niet aan informatie op te zoeken en zich in te zetten voor de ONG’s, die op het terrein werkzaam zijn en ten tweede zou al het geld, dat ze aan de zoo betalen, besteed kunnen worden in echte preservatieprogramma’s.

 

Er zullen er onder jullie zijn die zullen antwoorden dat bepaalde dierenparken en – tuinen inspanningen doen. Zeker! Maar ze doen dat allen onder de druk van het militantisme van de aktieve verenigingen tegen hen! En op lange termijn verandert dat niets aan het verdwijnen of aan het ongeluk van de wilde dieren. 

Campagne poster

bottom of page